Er blijft regelmatig verwarring ontstaan over het poten van plantjes in je bloempotten? Waar de ene bloemengenieter IJsheiligen ouderwets vindt en de plantjes al in maart in de bloempotten plant, wacht de ander liever tot half mei met het vullen van bloempotten in de tuin.
Inderdaad is het wachten met het poten van planten tot na IJsheiligen een begrip die van generatie op generatie overgebracht wordt. En terecht voor een aantal soorten planten in bloempotten. Lees gerust verder; we leggen je graag uit hoe het zit met het vullen van je bloempotten.
Eenjarige planten in bloempotten
Veel mensen houden ervan; uitbundige zomerbloeiers in bloembakken. Zomerbloeiers zijn inderdaad schitterend in bloembakken. Bloembakken met zomerbloeiers brengen sfeer, kleur en vrolijkheid op je terras. Zomerbloeiers zijn er in talloze kleuren, maten en vormen. Hierdoor is er voor iedereen een gewenste plant te kiezen voor in je bloempotten.
Maar….. zomerbloeiers heten niet voor niets zomerbloeiers. Deze eenjarige beplanting voor in bloempotten houdt echt van de zomer en kan niet tegen vorst. En juist hierdoor is de traditie ontstaan van het wachten tot het poten van planten in bloempotten tot na IJsheiligen.
Even een leuk historisch feitje; IJsheiligen is de verzamelnaam van 3 katholieke heiligen (voor de geïnteresseerden; Mamertus Pancratius, Servatius van Maastricht en Bonifatius van Tarsus). Deze 3 heiligen vierden hun naamdagen (feesdag) in de periode van 11 t/m 15 mei. Dus de heiligen hebben zelf eigenlijk niets te maken met (nacht-)vorst.
Vroeger was er nog geen KNMI om voor de burgers een weersverwachting maken. Boeren en vissers kwamen daarom zelf met diverse wijsheden. IJsheiligen is één van deze boerenwijsheden; de periode van 11 t/m 15 mei werd gezien als overgangsperiode van het weer waarbij de kans op strenge vorst minimaal werd gezien. Voor de boeren het ideale moment om hun vorstgevoelige gewassen te gaan poten. En voor ons tegenwoordig dus het moment om kwetsbare plantjes te poten in onze bloembakken buiten.
Agapanthus; een schitteren de zomerbloeier voor in je bloempot!
Betekent dit dan dat je tot half mei moet wachten met het gezellig maken van je terras met bloeiende planten in je bloempotten? Nee hoor! Gelukkig hebben we tegenwoordig wel een KNMI of een andere weer-app. Wanneer je de weersverwachting in de gaten houdt en je bloeiende planten in je bloembakken beschermt tegen nachtvorst kun je echt al eerder genieten van je gevulde bloempotten.
Eenjarige beplanting in bloempotten gaat niet samen met nachtvorst, maar ook niet met te droge grond. Lees ons blog over het water geven van je planten in bloempotten en de bijbehorende handige tips en hulpmiddelen.
Vaste planten in bloempotten
Aan het einde van de zomer zijn veel mensen druk bezig om de bloempotten leeg te halen en op te bergen in de garage (of nog erger; leeg in de tuin te laten staan). Wij vinden dat jammer! Onze bloempotten zijn winterhard en dus ook bedoeld om in de winter van te genieten. Siergrassen bijvoorbeeld zijn echt een trend om te planten in bloempotten. De Sesleria Autumnalis is een mooie groenblijvend siergras voor in je bloempot. Wil je liever ook in de winter wat bloemen in je bloempotten? Kies dan voor bijvoorbeeld een kerstroos (helleborus) of een skimmia. Beide planten doen het prima in een bloempot en geven ook in de winter kleur en gezelligheid aan je bloempotten op je terras!